Спряха филм, твърдящ за връзка между ваксина и аутизма

17447
Спряха филм, твърдящ за връзка между ваксина и аутизма
Снимка: Thinkstock/Guliver

Документален филм, направен от бивш британски изследовател, който твърди, че съществува връзка между ваксините и аутизма, е бил изваден от програмата на филмовия фестивал „Трибека” (Tribeca) в Ню Йорк. Това съобщи един от основателите му - актьорът Робърт де Ниро.

Включването в програмата на документалния филм Vaxxed: From Cover-up to Catastrophe ("Ваксинацията: от прикриването до катастрофата"), предизвика силни критики, според които представянето му на фестивала би го уравнило с движението против ваксинирането, пише БГНЕС.

Сянката на Москов в случая с пострадалото от ваксина дете

В случая с пострадалото след ваксина дете Виктор, може би няма нищо странно, освен факта, че за него започна да се говори. Разбира се, ...

"Исках с моето решение да бъде представен филмът, да се даде възможност за разговор по тази тема, дълбоко лична за мен и моето семейство", се казва в изявление на актьора, който има дете с аутизъм. "Но след като го изгледах отново тези дни заедно с фестивалния екип на „Трибека” и други хора от научната общност, ние не мислим, че той ще допринесе или ще придвижи напред дискусията, а това е обратното на това, на което се надявах”, каза той.

Режисьорът на филма Андрю Уейкфийлд е изследователят, който през 1998 г. публикува изследване в британското медицинско списание The Lancet, в което твърди, че съществува връзка между комбинираната ваксина МПР (морбили, паротит (заушка), рубеола) и аутизма. Това проучване отключи движение срещу ваксините. Последствията от това движение, според единодушното мнение на медицинските власти, са смъртните случаи и епидемии от детски болести, които са предотвратими чрез ваксинация.

Разследване на главния британски медицински съвет заключава, че изследователят е бил "нечестен", като е публикувал резултатите, които са били погрешни. The Lancet публикува тогава опровержение на изследването, в което обясняваше, че някои части от него са били фалшифицирани, а Андрю Уейкфийлд получи забрана да практикува медицина във Великобритания.

"Този фестивал не се стреми да избегне и не се страхува от полемиката, но някои неща ни притесняват в този филм, което ни обезкуражи да го задържим в програмата на фестивала", каза още Робърт Де Ниро.

От Хасково отричат "Пентаксим" да е причина за случай с разболяло се дете

Не съм преглеждала Виктор от село Брод. Това заяви д-р Антоанета Камберова от МБАЛ Хасково, за която майка от Хасково, твърди, че е при...

Фестивалът „Трибека” започва на 13 април и ще продължи до 24 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com