Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” вече започна

9184
Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” вече започна

Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” вече започна. За първи път домакин на престижното издание е Националният дворец на културата.

Събитието откриха директорът на НДК Мирослав Боршош, Цанко Василев – създател и директор на фестивала и Любомир Дреков – кмет на район “Лозенец” в София.

Кинопанорама "Италия днес" ще се проведе от 10-ти до 13-ти декември

Италианският културен институт организира Кинопанорама „Италия днес“, която ще се проведе от 10-ти до 13-ти декември 2015 г...

“Смели хора са организаторите на този фестивал”, приветства ги Мирослав Боршош на откриването: “Прекрасно е, че завършваме годината с толкова висококачествено събитие за специфична публика - шанс на много специфични творци."

„Благодаря за гостоприемството на НДК. Фестивалът за късометражно кино тази година в основната си част се случва в Двореца на културата, където всички казват, че му е мястото. Това домакинство и подкрепата на Столична община са решаващи за възможността да проведем такъв форум в София, защото столицата, с всичките си събития за изкуство, няма такъв фестивал, насочен към толкова млади хора. Надяваме се на много гости, които да се наслаждават, както на филмовата, така и на музикалната програма. Искам да благодаря на Мирослав Боршош, че изключително смело ни прие с цялата лудост на програмата ни и с това позволи НДК да бъде наш дом, макар и за кратко – през дните на фестивала”, сподели Цанко Василев.

Създателят на „В Двореца” допълни, че зад събитието стои Народно читалище „Вещина”, което тази година, благодарение на подкрепата на Столична община и на кмета Любомир Дреков, вече има постоянно помещение, в което целогодишно ще има ателиета за кино за най-малките, както и клуб за гледане на филми и дискусии.

Василев и Дреков изразиха задоволството си от преобразяването на НДК и надежда, че “в бъдеще добрите примери в столицата ще се увеличават, а публиката ще се наслаждава на изкуството, което сме забравили или изобщо не сме имали”.

ПОВЕЧЕ ЗА „В ДВОРЕЦА”

Днес е премиерата на филма на Мариус Куркински "Някой посети душата ми"

"Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само: ако ли умре, принася много плод" Йоан 12:24 ...

Международният фестивал “В ДВОРЕЦА” е посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства, с продължителност до 27 минути. Основната му цел е да представи съвременното късометражно филмово изкуство в България, Европа и света, като положително допринася за развитието му и създава благоприятна среда и платформа за изява, както на млади филмови творци, така и на доказани професионалисти в тази сфера.

Зала 3 е ангажирана за реализирането на тазгодишното фестивално съдържание, което включва: национална и международна състезателна програма, извънконкурсни прожекции, съпътстваща музикална програма, както и множество образователни инициативи.

Тази година селекцията ще предложи богата гама от заглавия, сюжети и представители от всички краища на света. За изданието в София заявиха участие над 4000 филма, от които ще продължат само 104 късометражни. След преминаването през финалната селекция, те ще бъдат представени в седмицата на феста. Веднага след българската селекция, която включва 20 заглавия от общо 104, се нарежда Германия с 14 филма и 2 копродукции. След тях следва Обединеното Кралство с 8 филма и 2 копродукции.

В рамките на фестивалната седмица ще бъде изграден и „Пазар на филмовата индустрия”, където партниращи на “В ДВОРЕЦА” организации и фестивали от Европа и света ще разположат своите щандове.

„В ДВОРЕЦА” се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина” в партньорство и с подкрепата на Столична Община, Министерство на културата, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Прожекции на късометражни филми на български автори през декември

ДНК, новооткрито място за алтернативни форми на изкуство в НДК, даде възможност на български режисьори да представят лично своите късо...

Програмата може да видите ТУК

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com