Давид Труеба е големият победител на испанските филмови награди "Гоя"

45366
Давид Труеба е големият победител на испанските филмови награди "Гоя"
Снимка: Getty

Режисьорът Давид Труеба е големият победител на 28-ата церемония по връчването на испанските филмови награди "Гоя" в Мадрид.

Лентата му "Лесно е да живееш със завързани очи" (Vivir es fácil con los ojos cerrados) спечели 6 приза, включително за най-добър филм и най-добър режисьор, предаде Франс прес.

15 запомнящи се цитата на великия Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс е едно от най-добре познатите имена в киното, което ще се помни дълго. 76-годишният актьор е известен по целия свят и ед...

Давид Труеба, по-малкият брат на режисьора Фернандо Труеба, е и автор на сценария на филма, в който се описва истинска история. В него се говори за преподавателя по английски език Антонио Сан Роман, който по време на диктатурата на Франко през 60-те години на миналия век използва песни на "Бийтълс" в лекциите си.

Ролята на преподавателя се изпълнява от Хавиер Камара, който получи наградата "Гоя" за най-добър актьор. Неговият персонаж тръгва на невероятно пътуване в страна с авторитарен режим, за да се срещне с Джон Ленън, който се снима във филма "Как спечелих войната" на Ричард Лестър в Алмерия.

"Синьо и не толкова розово" на венецуелския режисьор Мигел Ферари спечели наградата за най-добър латиноамерикански филм, а "Любов" на австриеца Михаел Ханеке - отличието за най-добър европейски филм.

Наградата "Гоя" за най-добра актриса пък бе присъдена на Мариан Алварес за ролята й във филма "Раната" - режисьорският дебют на Фернандо Франко. Във филма се говори за засегната от психични смущения шофьорка на линейка.

Преди 92 години "Хлапето" на Чарли Чаплин излиза по кината

Немият филм на Чарли Чаплин "Хлапето" излиза официално по кината в САЩ на днешната дата през 1921 година. Датата на официалната премиер...

Президентът на испанската филмова академия изрази съжалението си, че икономическата криза е довела до спад в производството на филми в родината му.

"За съжаление испанското кино е изправено пред спад в производството, което се дължи на икономически фактори, но за щастие неговото качество не е намаляло", каза Енрике Гонсалес Мачо на гала вечерта за връчването на най-високите филмови награди в Испания – "Гоя"

"Да се направи филм в нашата страна е истински акт на героизъм", каза той по време на церемонията, белязана от липсата на испанския министър на културата Хосе Игнасио Верт.

Директорът на киноакадемията припомни основните пречки пред испанското кино и по-специално пиратството и увеличеното данъчно облагане на билетите, което оцени като "неефективно", откакто е увеличено на 21%.

Роднянски е председател на международното жури на 18-ия СФФ

Александър Роднянски е сред най-успешните руски продуценти, носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на кин...

"Напоследък затвориха 400 кина и хиляди работни места бяха загубени", каза Гонзалес Мачо. "Поради спада на зрителите, приходите на кината са намалели със 102 милиона евро", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино