Знаеш ли кой е "Най-търсеният човек"?

82662
Знаеш ли кой е "Най-търсеният човек"?

От известно време интернет пространството е завладяно от въпроса „Кой е най-търсеният човек?”. Виждали сте го някъде, почти сте сигурни, че е той, но въпреки всичко, човекът остава загадка. А защо е най-търсен?

На този въпрос по-голямата част от час може би вече са си отговорили гледайки филма на продуцента Стивън Корнуел „Най-търсеният човек”. Макар че самият той споделя, че във филма няма главен герой, всички са достатъчно важни.

Хамбург - градът на "Най-търсеният човек"

Историята в „НАЙ-ТЪРСЕНИЯТ ЧОВЕК“ е също и история на самия Хамбург. Това е богат пристанищен град с историческо наследств...

„Едно от най-интересните неща при НАЙ-ТЪРСЕНИЯТ ЧОВЕК е, че той всъщност няма главен герой“, споделя Стивън Корнуел, продуцент на филма. „Има много хора, убедени, че постъпват правилно, но мотивите им са различни. Те влизат в конфликт около една централна цел, а тя е най-търсеният човек, когото всички те виждат от различна перспектива и търсят по различни причини“, споделя той за фабулата на лентата.

Нека обаче ви разкажем откъде тръгва цялата история, какво всъщност сте напът да видите, ако още не сте го видели. Защото да дадеш оценка на филм, правен по една изключително добра книга, в който е била последната завършена роля на Филип Сеймур Хофман, е повече от неразумно.

Британският писател Джон льо Каре (Дейвид Корнуел) е истинска легенда в света на шпионските трилъри. Благодарение на дългогодишната си работа като агент на Британските тайни служби МИ5 и МИ6, той опознава в детайли тънкостите на шпионажа по време на Студената война, които после пресъздава майсторски върху белия лист. Третият му роман, "Шпионинът, който дойде от студа", се превръща в международен бестселър и го нарежда сред най-големите имена в съвременната шпионска литература.

"Най-търсеният човек" е предпоследният роман на Джон льо Каре и първият от дълго време насам, в който действието отново се развива в Европа. Но не в Европа през Студената война, а в Европа след събитията, разтърсили света на 11-ти септември 2001.

Уилям Дефо - банкерът на "Най-търсеният човек"

В отклонение от романа, където героят е англичанин, два пъти номинираният за „Оскар“ Уилям Дефо играе банкера Томас Бру със...

В Хамбург, градът, от който Мохамед Ата и сподвижниците му потеглят на самоубийствена мисия срещу Световния търговски център, пристига нелегално млад бежанец на име Иса. Той твърди, че е чеченец, но не говори родния си език, представя се за мюсюлманин, но не знае каква е разликата между сунитите и шиитите, казва, че търси убежище и е дошъл в Германия, за да следва медицина, но психическото му състояние е нестабилно, защото е бил измъчван продължително време в руски и турски затвори. И, което е още по-подозрително, носи в себе си само 500 долара, но разполага с милиони... в тайна сметка в частна банка.

Гюнтер Бахман, агент на германското разузнаване, започва да следи Иса, защото подозира, че нелегалният имигрант е терорист. Междувременно Анабел Рихтер, млада адвокатка-идеалистка, се заема с нелеката задача да спаси Иса от депортиране и да му помогне да придобие милионите, които са собственост на починалия му баща, руски полковник със съмнително минало.

Но кой и какъв е в действителност Иса? Терорист или жертва на параноята от нови атентати след нападението на 11-ти септември? Какво смята да прави с мръсните пари на баща си? Ще успее ли Анабел да го защити от Гюнтер Бахман и – което може да се окаже още по-трудно – от дългата ръка на ЦРУ и Британските тайни служби? 

Майсторът на шпионски романи и този път няма да разочарова многобройните си почитатели. С талантливото си перо Джон льо Каре създава портрет на съвременния свят, който се е отърсил от сянката на Студената война, за да попадне в друга – тази на Войната срещу терора. Една война, в която службите по сигурността не си сътрудничат, а се борят за надмощие, като често потъпкват човешките права в името на различни политически интереси.

Иса Карпов ли е "Най-търсеният човек" ?

Много актьори проявяват интерес към ключовия образ на Иса Карпов, въпросния „най-търсен човек“ от заглавието. Но Корбин дър...

Пъстрите, реалистични персонажи, напрегнатата фабула и поетичната проза са само част от достойнствата на "Най-търсеният човек". Това, което превръща този увлекателен трилър в едно наистина незабравимо четиво, е неговата дълбочина и моралните въпроси, които повдига – въпроси като стойността на човешкия живот и правото на лична неприкосновеност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино