Започва 6-то издание на фестивала за независимо кино – София индипендънт (SΟ Independent) 2015

16937
Започва 6-то издание на фестивала  за независимо кино – София индипендънт (SΟ Independent) 2015

Тази година 11-то издание на първия ежегоден кинофестивал за българско кино зад граница беше открито под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община и Министерство на външните работи. В София Фестивалът ще се проведе в партньорство с Националния дворец на културата, а откриването ще бъде на 22 октомври с прожекция на филма “MISTRESS AMERICA” в кино „Люмиер“.

За първи път, по време на Фестивала ще има специална Гала прожекция на български филм. Това ще бъде премиерата на „Семейни реликви” (реж. Иван Черкелов), с който се закри фестивала в Ню Йорк, а снощи получи Специалната награда на град Варна „За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и наградата на наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015.

Холивудски звезди рекламират България като дестинация за кино

Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун, Ейдриън Броуди – това са само част от холиводските звезди, които рекламират България в специ...

По време на 6-тото издание на So Independent - София, от 22 октомври до 1 ноември, ще бъдат показани 24 филма създадени в последните две години. В програмата са включени документални и игрални филми, които носят силни художествени и социални послания. Програмата на фестивала можете да намерите на сайта www.soindependentfilmfest.com/2015/bg

В рамките на фестивала ще бъдат показани три филма със знакови българо-американски съвместни продукции, като специални гости ще бъдат и представители на екипите, създали тези творби. Това ще бъдат специалните гости на SОfia Independent, които ще изнесат лекции пред млади кинематографисти и студенти в рамките на SО Academy със специалната подкрепа на НДК.

По повод възобновяването на дипломатически отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк, проф. Джери Карлсон.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата „Независим дух на София“ в категориите „Най-добър документален“ и „Най-добър игрален филм“, като победителите ще бъдат определени от публиката.

Кино полъх от изток: Панорама на японското кино 2015

6 от най-новите японски филмови продукции ще бъдат представени на тазгодишната Панорама на японското кино Тази година Панорама на япон...

Влизайки във второто си десетилетие So Independent вече има българо-американски Борд от съветници, който се събра на учредително събрание на 30 септември 2015 г., по време на изданието на фестивала в Ню Йорк. Членовете на борда ще бъдат обявени на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София, а по-късно ще се състои и второ среща в София. Бордът на съветниците има за цел да се грижи за стратегията и развитието на фестивала. От тази година So Independent има нов офис в Манхатън, осигурен от членове на борда.

Партньори на шестото издание на So Independent – София са: Столична община, Министерство на външните работи, НДК, Зайтгайт Венчърс.

Организатори на So Independent: Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация Българска култура в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино