"Време разделно" - избор на кризата, смятат експерти

28329
"Време разделно" - избор на кризата, смятат експерти

Не бих казал, че в избора на „Време разделно” за най-любим български филм, има омраза. Говорим по-скоро за травматизъм. Когато беше поставен този филм, той трябваше да оправдае Възродителния процес, сподели социалният антрополог Харалан Александров в сутрешния блок на Нова телевизия. Той коментира произведението, което спечели класацията на БНТ за най-обичан български филм.

Александров заяви, че за пръв път е гледал филма като войник и тогава много негови другари от смесените региони „гледаха с потрес”.

Дискусионен клуб "Дом на киното": "Звезди в косите, сълзи в очите"

Утре, 2 юни, в 100 години БЪЛГАРСКО КИНО - дискусионен клуб "Дом на киното" ще бъде представяме „ЗВЕЗДИ В КОСИТЕ, СЪЛЗИ В ОЧИТЕ&...

Бих казал, че това е филм за насилието и правдата, подчерта депутатът от „Патриотичния фронт” Милен Михов. Той припомни, че „Козият рог” е номер две в класацията. Преди десет години, когато не бяхме в криза, класацията щеше да е друга, каза депутатът.

И в двата филма имаме противопоставяне на насиието, защита на личното, семейното, родовото. Мисля, че това е импулс, който провокира доста млади хора да гласуват за тези филми. А за младите Възродителният процес е неясен, обясни Михов. И подчерта, че изборът на „Време разделно” не е избран директно заради политически внушения срещу ДПС. Беше припомнено, че сега масово се гледат турски сапунени сериали.

Във „Време разделно” голямата завръзка е свирепата репресия от страна на българите, превърнати в еничари – великолепна роля на Йосиф Сърчаджиев, припомни Александров.

За мен форматът с класацията на БНТ е много успешен, подчерта сценаристът Борислав Колев. 14 млн. души са гледали 100-те филма, влезли в класацията – това е големият успех, каза той. Правихме форматът заради киното, заради любовта за киното. Лично аз гласувах за „Мъже без работа” – филм, класиран на 83-то място. Това не прави този филм по-малко велик, заяви сценаристът. Във време на криза обаче се получава така, обясни Колев защо „Време разделно” печели класацията.

Първото българско автокино пристига в Казанлък

В началото на месец април тази година отвори врати първото автокино във Варна. Жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят н...

Същевременно Александров посочи, че в онези времена да станеш еничар е било път и към кариера, но това е драматична загуба за обществеността. Сега също има елити и то не само в България – време е те да се замислят какъв е ефектът им върху общностите, каза социалният антрополог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com