Войната (за някои) е отрова, не опиат

10203
Войната (за някои) е отрова, не опиат

Едно от най-хубавите неща на тазгодишното издание на филмовия фестивал „София филм фест“ е  разнообразието – откъм стилове, школи, страни,  актьори и тн. И тн. Покрай всички по-големи филми като спечелилите награда „Оскар“ „Все още Алис“ и „Гражданинът 4“, в столицата пристигнаха и „по-малки“ филми.

Такъв например е „Паметта на маслините“ (La memoria de los olivos) на испанския дебютант в пълнометражното кино Раул Ромера Мория.  Историята проследява първите месеци на Гражданската война в Испания и влиянието, което тя има върху живота на младата Роса, нейният баща и брат й, който е глухоням и има вид на човек със специални нужди.

Международно жури ще оценява филмите на София Филм Фест

Петима доказани киноспециалисти ще оценяват филмите в международния конкурс. В годината на 100-годишния юбилей на българското кино, пре...

Съдейки по това, което видях, определено Мория е талантлив режисьор. Той е избрал да заснеме дебюта си в пълнометражното кино в черно и бяло, което помага на зрителя да се потопи в атмосферата на историята.  Добро впечатление правят и архивните кадри на военни действия от конфликта, избухнал през лятото на 1936 г. Те са използвани с мярка и на място, за да допринесат за параноята и отчаянието, произтичащи от войната.

Актьорската игра в по-голямата си част е добра и убедителна. Донякъде лошо впечатление правят единствено онези, които играят националистите,  нападнали малкото градче. Тънките им мустачки им придават доста комедиен вид. Въпреки това проблемът не е толкова дълбок. Особено предвид факта, че актьорите  успяват да си придадат достатъчно свиреп вид.

Минусите са сравнително малко. Един от тях е видно, че филмът не е имал достатъчно голям  бюджет, за да може да си позволи повече и по-добри декори. Това обаче не е чак толкова лошо, предвид факта, че допринася за депресиращата и подтискаща атмосфера на филма. И те кара да си задаваш много въпроси – като „Заслужава ли си войната“, и дали в крайна сметка наистина „кръвта вода не става“. Друг лееек проблем е сякаш прекалената амбиция на режисьора да направи арт филм. Което на фона на ресурсите  - във всяко едно отношение, не е било толкова възможно.

В заключение – пълнометражният дебют на Раул Ромера Мория определено си заслужава. Както самият той разказа пред зрителите в „Евро синема“ преди прожекцията  в събота (14 март)– това е един проект, направен от приятели и близки. На екрана това определено си личи – духът и сърцето определено са налице. Което прави заглавието нелоша алтернатива за онези, които търсят сериозното, но не прекалено кино.

Шарена музикална програма по време на София Филм Фест 2015

Цяла седмица, между 6-ти и 12-ти март, всички мело и киномани ще слушат 1000 names, Jeremy?, The Top Stoppers, Acoustic Corporation, La...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com