Вижте кой триумфира на наградите на Българската филмова академия

16018
Вижте кой триумфира на наградите на Българската филмова академия

“Урок“ беше отличен като най-добрия пълнометражен игрален филм на наградите на Българската филмова академия 2015 г., отличаващи най-добрите творчески постижения в българското кино през 2014 г. Призовете бяха връчени на официалната церемония в Театър “Българска армия”.

Режисьори и сценаристи на лентата са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. С „Урок“ двамата получиха и награда за режисьорски дебют в подкатегорията за първи пълнометражен филм. Филмът триумфира още в ключовите отличия режисура, за главна женска роля на Маргита Гошева и за сценография на Ванина Гелева.

"Време разделно" - избор на кризата, смятат експерти

Не бих казал, че в избора на „Време разделно” за най-любим български филм, има омраза. Говорим по-скоро за травматизъм. Ког...

Другите номинации за най-добър филм бяха „Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев и „Съдилището“ на Стефан Командарев.

Светлана Янчева взе наградата за поддържаща женска роля в „Потъването на Созопол“, а Параскева Джукелова за "Съдилището".

Поддържаща мъжка роля беше връчена на Веселин Мезеклиев за "Потъването на Созопол". Руси Чанев взе отличието за главна мъжка роля в "Буферна зона".

В категорията „Най-добър късометражен филм“ първа награда взе „Паркинг“ със сценарист и режисьор Ивайло Минов. Другите номинации бяха за „Жената от фара“ (с режисьор Ана Китанова) и „Три дни в Сараево“ (реж. Николай Тодоров“.

„На границата“ на Българската национална телевизия стана най-добър телевизионен сериал на Българската филмова академиия за 2015 г. Режисьор е Станимир Трифонов, а сценарист е Димитър Стоянович.

Дискусионен клуб "Дом на киното": "Звезди в косите, сълзи в очите"

Утре, 2 юни, в 100 години БЪЛГАРСКО КИНО - дискусионен клуб "Дом на киното" ще бъде представяме „ЗВЕЗДИ В КОСИТЕ, СЪЛЗИ В ОЧИТЕ&...

За най-добър документален филм беше отличен „Дългият път към дома“. Сценаристи са Юрий Дачев, Татяна Ничева и Боряна Пунчева, а режисьор - Боряна Пунчева.

Диана Загариева получи наградата за дебют в документалното кино с филма „Три свещи“, а Вера Донева за дебют в анимационното кино с „Локва“.

Наградата за оригинален сценарий за телевизионен сериал  беше връчена на Димитър Стоянович за "На границата". Другите номинации бяха на Александър Спасов, Борислав Захариев и Владимир Пол.

Нямаше награда за най-добър телевизионен игрален филм, тъй като не бяха подадени участия за конкурса в тази категория.

Българската филмова академия от 2010 година представлява кинематографичната общност по силата на подписано Споразумение за участие на всички кинопрофесионалисти.

България привлече най-мащабния проект на Боливуд, сниман в Европа

Службата по търговско-икономически въпроси в Делхи е получила потвърждение за стартиране в България на най-мащабния боливудски проект, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com