Отиде си Омар Шариф

24733
Отиде си Омар Шариф
Снимка: Getty Images/Guliver

Емблематичният египетски актьор Омар Шариф почина на 83 години от сърдечен удар в Кайро. Това съобщи неговия агент, предаде CNN.

Истинското име на Шариф е Мишел Шахуб. Той е роден през 1932 година в Александрия. Баща му е заможен търговец на дървен материал. Самият Омар е известен полиглот - владее 6 езика, учи и математика, и физика в Кайро. След дипломирането си пет години работи в семейния бизнес, но не се отказва от намеренията си да стане актьор. През 1953 година успява да убеди родителите си, че ще стане актьор и изпълнява "задачата си". Запознава се с голямата си и единствена любов - Фатен Хамама, по време на снимките на първия си филм.

Създателят на Billa почина на 97-годишна възраст

Австрийският милиардер Карл Влашек, създател на веригата супермаркети Billa, е починал на 97-годишна възраст. Той бе третият най-възрас...

В дългата си и ярка кариера Омар Шариф е заснел над 100 филма, но безспорно остава в историята с ролята си във филма "Лорънс Арабски". За нея той има номинация за "Оскар" - през 1962 година. Печели наградата Златен глобус за ролята си в „Доктор Живаго“ (1965).

Омар Шариф не се свени публично да споделя, че най-много се дразни, когато трябва да играе пред некадърен режисьор. Той е известен и като страстен комарджия, макар в по-зряла възраст да се отказва от бриджа и цигарите. Надбягванията с коне обаче никога не изоставя - или поне залозите.

В пика на известността си Омар Шариф е считан за един от най-привлекателните мъже на планетата. Той е известен с прякора си "арабският Шон Конъри", макар че има и шега, че Шон Конъри всъщност е "европейският Омар Шариф".

Легендарен български треньор се спомина от рак

Почина един от най-големите български треньори по спортна гимнастика Иван Кондев. Неговата възпитаничка Дияна Дудева е единствената бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com