Oще съмишленици на каузата за свободните реки на втората прожекция на DamNation

11754
Oще съмишленици на каузата за свободните реки на втората прожекция на DamNation

Емилия Бегунова от Българска федерация по рафтинг и Тихомир Стефанов, ихтиолог от Национален природонаучен музей, се присъединяват към дискусията за опазване на последните естествени реки в България, инициирана по време на премиерата на документалния филм DamNation преди две седмици. Двамата гостуват за втората прожекция на 29 януари в кино Люмиер на продуцираната от Patagonia документална лента, предизвикала огромен интерес сред природозащитници, еко активисти, туристи и киномани.

Емилия Бегунова ще сподели наблюденията си върху измененията на преградените реки и замърсяването им с технически отпадъци, както и какви са трудностите пред развитието на рафтинга в условия на изкуствено задържани от водноелектрическите съоръжения реки. Като член и на Световната федерация по рафтинг, тя ще разкаже и за глобалното проучване на организацията за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване (научете повече тук).

"Дни на предизвикателствата“ продължават с филмовия шедьовър DamNation

След изключителния интерес към 10-тото издание на ежегодните "Дни на предизвикателствата“, посетенo от над 2500 души, събитията п...

Заедно с тях за състоянието на българските реки ще говори Владимир Иванов от WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките (wwf.bg/reki) и Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“, в чийто фокус е нарушеното биоразнообразие в реките и усилията на рибарите за възстановяването им. За посланията на Patagonia и как те са претворени в DamNation, ще говори Тино Василев от магазини „Стената“, официален представител на компанията за България.

Предвид наболялата тема за реките в глобален план и запитванията от градове извън столицата, вече се планират прожекции на DamNation в цялата страна. Сред първите населени места, които ще могат да се насладят на филма и да вземат отношение по проблема, са жителите на Пловдив, Варна и Бургас. Както и на събитията в София, предвидени са участия на специални гости – експерти, жители на засегнати райони и представители на местни сдружения и НПО. Подробности ще бъдат разкрити съвсем скоро.

Поднесен по атрактивен начин, с балансирани дози драма и хумор, нестандартни планове и изключително операторско майсторство, филмът за ефективно спасяване на реките в САЩ не случайно е носител на 11 награди от 9 специализирани фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек - от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Прожекциите на DamNation са само първа стъпка от инициативите за 10-годишнината на "Дни на предизвикателствата“ – най-големият български фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм. В календара на форума за 2015 г. са заложени още прожекции на образователни, приключенски и екстремни филми почти всеки месец до кулминацията – тридневната пълна фестивална програма в началото на декември. Филмовите събития, придружени с дискусии се организират съвместно от магазини „Стената“ и Горичка, в партньорство с WWF България.

На 2 февруари се открива ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ на „София Филм Фест” в ПЛЕВЕН

Пилотното издание на „София Филм Фест в Плевен” ще бъде открито в 18,30 часа на 2 февруари (понеделник) с филма „Съди...

Билетите за DamNation са в предварителна продажба от магазини "Стената“ на цена 10 лв в комплект с подарък. На място ще могат да бъдат закупувани на касата на кино „Люмиер“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино