Награда JAMESON за късометражен филм

18520
Награда JAMESON за късометражен филм

Легендарната Награда JAMESON за късометражен филм за 12-а поредна година обединява усилия с международния филмов фестивал София Филм Фест в България в търсене на нови впечатляващи таланти на седмото изкуство. Вече далечната 2003 година ще остане в историята на киното у нас със създаването на един от най-успешните конкурси за кино в България. Jameson Irish Whiskey за пореден път ще връчи наградата от 6000 евро на победителя в надпреварата, а изборът ще бъде направен от авторитетното международно жури на конкурсната програма на София Филм Фест. С този чек общият награден фонд, осигурен от JAMESON през годините, ще достигне внушителните 84 000 евро, отиващи изцяло в подкрепа развитието на младите творци в България. 

Изградихме традиция, която успяхме да съхраним и това е най-голямата награда за нашите усилия. Партньорството ни със София Филм Фест е изключителен модел за провеждане на подобен род конкурси и се надяваме и занапред да подкрепяме стойностните идеи и талантливите режисьори в България“ - споделя Елена Илиева, Маркетинг Мениджър, Jameson Irish Whiskey. 

Гери Турийска редом с Гари Олдман на червения килим в Лондон

Очарователната Гери Турийска ще бъде специален гост на церемонията по връчването на големите филмови награди на списание EMPIRE в Лондо...

Наградата JAMESON се превърна в институция. Конкурсът стимулира стотици млади автори на кино да мечтаят идеите им да се реализират. Чрез конкурса JAMESON България след многогодишно отсъствие участва в основна програма в Кан. В няколко поредни години призьори или финалисти в конкурса участваха в „Седмица на критиката“ на най-престижния кинофестивал в света. През 2015 честваме 100-годишнината на българското кино. Наградата JAMESON с основание може да се нареди сред основните стимули за развитието на съвременното късометражно кино в България“, Стефан Китанов, директор на София Филм Фест. 

През 2015 година филмите, кандидатствали за конкурса, са 71 на брой, а селекционерите, които ще изберат и предложат на международното жури 12 от тях, са: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор и продуцент, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Пeтраков – от творческия екип на DDB. 

Показателно е израстването на творците, спечелили приза през годините. Носителят на наградата JAMESON за 2005 година Драгoмир Шолев през 2011 година спечели Голямата Награда на София Филм Фест с филма си „Подслон“, който беше представен в програмите на десетки фестивали в Европа и света, включително Сан Себастиан, и получи множество награди. Наградата JAMESON е била присъждана на творци като Андрей Паунов и Борис Десподов, чиито документални филми са познати на фестивалната публика в цял свят. В момента новите творби на Павел Веснаков и Петър Вълчанов продължават да попълват колекциите си от фестивални награди, а дебютният игрален филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок” е един от фаворитите на критиците и зрителите за 2014 година – получи високи отличия и награди от фестивалите в Сан Себастиан, Солун, Токио, Варшава, а през 2015 ще участва в международния конкурс на София Филм Фест. 

19-ият София Филм Фест ще представи специална програма с всички победители в конкурса през годините: 

2014    КАЗАБЛАНКА, режисьор Кольо Карамфилов

Лора Караджова, Криско и Бобо купонясваха на Jameson Urban Wave

На 4 юни, вторник, столичният клуб “Once Upon a Time Biblioteka” отвори врати за новата JAMESON URBAN WAVE. Първото по род...

2012    СУТРИН, режисьор Неда Морфова

2011    ВЛАКОВЕ, реж. Павел Веснаков

2010    ПРИКАЗКИ, реж. Николай Василев

2009    3 СЕСТРИ И АНДРЕЙ, реж. Андрей Паунов, Борис Десподов

2008    СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯ, реж. Петър Вълчанов

JAMESON търси най-легендарната градска история

От днес – 16-ти май, Jameson Irish Whiskey се впуска в търсене на съвременни градски легенди! Съвсем скоро платформата www.urbanl...

2007    МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА, реж. Николай Тодоров

2006    ЧЕРНО НА БЯЛО, реж. Андрей Цветков

2005    ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА, реж. Драго Шолев

2004    ЖИВОТ СЪС СОФИЯ, реж. Светла Цоцоркова

2003    YELLOW, реж. Иван Русев  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино