Българският "Урок" е сред трите филма, състезаващи се за Наградата ЛУКС 2015

14077
Българският "Урок" е сред трите филма, състезаващи се за Наградата ЛУКС 2015

На пресконференцията днес за „Венецианските дни" (Giornate degli Autori), заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на комисията по култура и образование Силвия Коста обявиха трите филма, които ще се състезават за филмовата награда LUX на ЕП за 2015 г. Режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите филми.

Трите финалисти за наградата са съответно:

Избраха „Урок” в Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Токио

След старта на „Урок” от София Мийтингс - наградата за най-добър проект и представяне на филма на закрити прожекции, пълном...

„Медитеранеа" (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар);

„Мустанг" (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар);

„Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция).

Тече седмата година на партньорство между Филмовата награда LUX на Европейския парламент и „Венецианските дни". За пореден път Венеция ще бъде началната точка на трите финалисти към официалното състезание и връчването на наградата в края на годината. По време на филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок" ще пропътуват цяла Европа. За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Като цяло, много малко европейски филми успяват да прекрачат езиковите бариери и да достигнат до публиката в такива мащаби. Филмовата награда ЛУКС, чрез осигуряването на субтитри на всички официални езици на ЕС, се стреми да преодолее тези бариери и да достигне до възможно най-широка публика.

Българският филм "Урок" е сред 10-те селектирани за Кинонаграда ЛУКС 2015

Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмо...

Три дебюта, четирима млади режисьори

Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори ("Урок" е режисиран от екип от двама творци). Този подбор на изключително талантливи млади режисьори е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Джонас Карпиняно и неговият филмов дебют разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

"Къръци" на Ивайло Христов взе голямата награда на Московския кинофестивал

Българският филм "Къръци" на режисьора Ивайло Христов получи голямата награда на 37-ия Московски международен кинофестивал (ММКФ), пред...

Тази година, с творбите на тези млади режисьори, филмовата награда LUX навлиза в деветото си издание.

Трите финалисти ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а победителят, определен чрез гласуване от европейските депутати, ще бъде адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще бъде промотиран при международния си дебют.

Киното в Европа към момента подлежи на дебати по повод инициативата за Единния цифров пазар и предстоящата реформа на правата за интелектуална собственост. Събирателната сила на филмовата награда LUX за европейското кино доказва за пореден път, че Европа може да предложи много на зрителите си, както и че киното е ефективно средство за преодоляване на националните различия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино