БГ кандидатът за "Оскар" - "Съдилището", закрива пътуващото кино на БНТ в София

17663
БГ кандидатът за "Оскар" - "Съдилището", закрива пътуващото кино на БНТ в София

Българската номинация за наградите „Оскар" - „Съдилището" на режисьора Стефан Командарев, ще закрие поредният успешен сезон на Пътуващо лятно кино с БНТ 1.

Под открито небе този понеделник, 14 септември, Българската национална телевизия ще даде възможност на зрителите да видят хитовата лента, която се състезава в категорията за чуждоезични филми в 88-мите награди на Американската филмова академия.

"Пътуващото лятно кино" на БНТ1 с подкрепата на Мтел гостува в Тополовград

„Пътуващото лятно кино“ на БНТ1 пристига с подкрепата на Мтел в Тополовград на 29 юли. Във вторник жителите и гостите на гр...

„Съдилището" е вторият филм на Командарев след „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който бива номиниран за най-престижните филмови призове в света.

Точно в 20:30 часа на 14 септември Лятната естрада в Борисовата градина в София ще се превърне в огромен киносалон на открито, за да срещне почитателите на киното с актуалния филм на Стефан Командарев, който вече триумфира на редица международни и български фестивали. През 2014 г.

„Съдилището" спечели две награди „Златна роза" във Варна - за най-добър игрален филм и най-добра мъжка роля на Асен Блатечки. Освен него в лентата участват Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Параскева Джукелова, Васил Василев - Зуека, Мето Йовановски, Христо Мутафчиев и други. Филмът е копродукция на България, Германия, Хърватия, Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Музиката е на Стефан Вълдобрев. Очаква се на прожекцията на 14 септември освен режисьора Стефан Командарев, да присъстват и част от актьорите в главните роли.

През сезон 2015 Пътуващото лятно кино на БНТ 1 предложи на зрителите изключителна селекция от заглавия - „Урок", „Бартер", „Кецове", „Джулай", „Потъването на Созопол" и „Корави старчета". В годината на стотния юбилей на българското кино, Пътуващото кино на БНТ 1 стартира със 100-тната си прожекция - премиерата на филма „Бартер". Той бе представен за първи път пред публика при откриването на кампанията на 26 юли. След това киното на колела потегли на път с 26 прожекции на нови летни филми и с Пътуващата детска библиотека. Между 24 и 28 август екипът на БНТ 1 посети 26 населени места, и повече от 15 000 души в София, Ябланица, Бяла Слатина, Кнежа, Плевен, Севлиево, Троян, Златарица, Велико Търново, Твърдица, Варна, Дългопол, Благоевград, Якоруда, Белица, Разлог, Гоце Делчев, Добринище, Банско, Сандански, Рудозем, Златоград, Маджарово, Минерални бани, Стара Загора, Созопол гледаха прожекциите под звездите.

"Съдилището"е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм

"Съдилището" на режисьора Стефан Командарев е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм, съобщават от Националния филмов ц...

Лятното кино събра рекорден брой публика - в София 1200, Плевен - 1 500, Велико Търново - 1 700, Сандански - 1 500 души. Благодарение на кампанията един красив летен театър, умиращ от 20 години, бе реконструиран и съживен, и изпълнен с повече от 1500 зрители - Летният театър в Плевен.

За четирите сезона от старта си Пътуващото лятно кино посети 126 малки и големи селища на страната. 85 000 души застанаха пред белия екран на импровизираното лятно кино за прожекциите на български филми под открито небе.

Обществената медия отиде лично при хората и там, където кино няма от десетилетия, а шансът за организиране на културно събитие е нулев. Стотици, жадни за култура и духовно преживяване, препълваха площадите и парковете. За тези 4 години станахме свидетели на благородните усилия на българските общини за възстановяване на техните летни кина и кинотеатри - в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол и в Плевен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино