19-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

36547
19-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере своите зрители за пореден път през месец март. Фестивалът, наложил  се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино. 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели. 

Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее” фестивала от 27 февруари. 

Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. 

БИЛЕТ 

Той ще е отново навсякъде около Вас, от средата на февруари ще сме в мрежите – седмици преди началото на фестивала!

БИЛЕТ е нашата кампания, за да сме по-близо до Вас – Публиката.

Ще ни откриете на местата, на които пазарувате, в магазините за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където не ни очаквате.

Само с БИЛЕТ ще бъдете абсолютно сигурни, че няма да пропуснете най-интересните и вълнуващи филми! Ще можете да запазите своето място собственоръчно – онлайн или чрез оператор (по телефона).

Представяме на вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2015:

За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм. 

Към момента програмата включва:

„Урок” – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов

„Хилда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд

„Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари

„Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани

„Иви” (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик

На 6 февруари стартира специално издание на „София Филм Фест” в Стара Загора

Специалното издание на „София Филм Фест в Стара Загора” в КИНО АРЕНА ще бъде открито в 18,30 часа на 6 февруари (петък) с ф...

„Денят на Патрик” (Patric's Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон

„По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз

„Прелюбодеяние” – България, режисьор Явор Веселинов 

За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. Повече от десетилетие тази награда провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми, а в не малко случаи и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми. 

През 2015 г. селекционната комисия е в състав: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Петраков – от творческия екип на DDB. Това са професионалистите, който ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 71 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител. 

На 2 февруари се открива ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ на „София Филм Фест” в ПЛЕВЕН

Пилотното издание на „София Филм Фест в Плевен” ще бъде открито в 18,30 часа на 2 февруари (понеделник) с филма „Съди...

София Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар” за цялостно творчество. 

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно БЪЛГАРСКОТО КИНО. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции „10 класически български филма (до 1989)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990)”. 

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са Зимен сън („Златна палма” - Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, Черен въглен, тънък лед („Златна мечка” – Берлинале ’14) на Дяо Инан, „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” („Златен лъв” – Венеция ’14) на Рой Андершон. 

Гала премиери и специални събития ще има и през 2015 г. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм). 

В „Киното днес – майсторите” отново ще включим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Два дни, една нощ” на братя Дарден – с оскарова номинация за Марион Котиар, номинация за „Златна палма” и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; носителят на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014 „Белият бог” на Корнел Мундруцо; „Спокойни води/Still the Water” на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма” в Кан; „1001 грама” на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса”; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „The Homesman”, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар” за изпълненията им във филма, „Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel” на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис / Still Alice” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Златен глобус”, наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и „Оскар” за ролята й в този филм. 

Трите аса на световното кино на 19-ия София Филм Фест

С първата си „Златната палма” Нури Билге Джелайн подпечата своята „любовна” история с Кан, който вече четири пъ...

В програмата „Киното утре – откритията” ще представим революционния фестивален хит на Мирослав СлабошпицкиПлемето”, „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата - „Чест / Pride” на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm”, с номинации за „Златен глобус” и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн. 

Сещате се – това НЕ Е ВСИЧКО, ще имаме какво да споделяме с Вас и през февруари! 

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2014 и български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за четвърта поредна година е програмата „Кино и вино”.

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. Очаквайте изключителна селекция на съвременни и класически филми, както и много гости, които ще ги представят лично пред българската публика. 

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика - филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино